Κέντρα ενημέρωσης

     Στα πλαίσια λειτουργίας του ΦΔΕΠαΠ λειτουργούν 3 Κέντρα ενημέρωσης σε διαφορετικές περιοχές του πάρκου και με διαφορετική θεματική, με σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών για τις αξίες και τις φυσικές λειτουργίες της περιοχής και για τη σημασία της προστασίας και διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Πρέσπας.

    Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για σημεία παρατήρησης της ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου, για πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές και άλλες δραστηριότητες.

     Τα Κέντρα απευθύνονται σε μη εξειδικευμένο κοινό (επισκέπτες κάθε ηλικίας, χωρίς ειδικές γνώσεις σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος). Πολλοί από τους επισκέπτες είναι μαθητές σχολείου (προγραμματισμένες επισκέψεις Κατώτερης και Μέσης Εκπαίδευσης, στα πλαίσια του διδακτικού προγράμματος) ομάδες ενηλίκων και επισκέπτες κάθε εθνικότητας που βρίσκονται σε διακοπές. Η θεματική επιλογή και η παρουσίαση του πληροφοριακού υλικού έχει απλό και ελκυστικό αποτέλεσμα, ώστε τα Κέντρα να καλύπτουν τις απαιτήσεις ενός κοινού χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις.

     Τα κέντρα εγκαταστάθηκαν σε υπάρχοντα κτήρια στην περιοχή που ήταν εγκαταλειμμένα και τα οποία αναπαλαιώθηκαν και ανακατασκευάστηκαν στα πλαίσια του ΕΠΠΕΡ ΙΙ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον) του ΥΠΕΧΩΔΕ .

 

Κέντρο ενημέρωσης Αγίου Γερμανού

 

Βρίσκεται στον Άγιο Γερμανό στην πλατεία του χωριού. Παρέχει χρήσιμες γενικές πληροφορίες για τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της Πρέσπας. Στο ΚΕ υπάρχει μόνιμη έκθεση και χάρτης της περιοχής με διαδρομές για πεζοπορία καθώς και τα σημεία παρατήρησης πουλιών.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Σάββατο 09:00- 17:00.

Κέντρο ενημέρωσης Πύλης

 

Το δεύτερο αυτό ΚΕ βρίσκεται πριν το χωριό Πύλη στη δυτική πλευρά του πάρκου, σε παραλίμνια θέση, με θέα το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου.

Βασικοί θεματικοί άξονες της έκθεσής του είναι το Πάρκο Πρεσπών, οι λίμνες, οι πελεκάνοι, τα άλλα υδρόβια πουλιά και η αλιεία.

Ώρες λειτουργίας: Έπειτα από επικοινωνία

 

Κέντρο ενημέρωσης Βροντερού

 

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του πάρκου, στο όρος Βροντερό, μέσα στο ομώνυμο ορεινό χωριό. Η έκθεση του ΚΕ επικεντρώνεται στα δάση και την κτηνοτροφία.

Ώρες λειτουργίας: Έπειτα από επικοινωνία

 

 

   Εάν θέλετε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας στην περιοχή ή να επισκεφτείτε το ΚΕ Πύλης και Βροντερού, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 23850-51870

ΚΕ Αγίου Γερμανού/Τ.Γκώγκου- Αρχείο ΦΔΕΠαΠ
ΚΕ Αγίου Γερμανού/ Τ. Γκώγκου- Αρχείο ΦΔΕΠαΠ

ΚΕ Πύλης/ Τ. Γκώγκου- Αρχείο ΦΔΕΠαΠ

ΚΕ Βροντερού/ Τ. Γκώγκου- Αρχείο ΦΔΕΠαΠ