Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Καστοριά για τα δηλητηριασμένα δολώματα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Καστοριά για τα δηλητηριασμένα δολώματα

Την Παρασκευή 8 Νοέμβρη ο Φορέας συμμετείχε σε Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράση Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη Δυτική Μακεδονία» από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) συνεχίζει να αποτελεί μια κοινή πρακτική στην ελληνική ύπαιθρο με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, καθώς είναι μια από τις κυριότερες αιτίες μη φυσικού θανάτου πολλών απειλούμενων ειδών και όχι μόνο, αλλά και στον πρωτογενή τομέα και τη δημόσια υγεία. Είναι μια ευρέως διαδεδομένη και βαθιά ριζωμένη συνήθεια για την εξόντωση του πληθυσμού των χαρακτηριζόμενων “επιβλαβών” θηλαστικών (αλεπούδων, ασβών, λύκων, κ.ά.) τα οποία προκαλούν ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων συχνά στοχεύει και στην εξόντωση σκύλων, κυρίως αδέσποτων αλλά και ποιμενικών ή κυνηγετικών, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών.

Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα περιστατικά δηλητηριάσεων και ανάμεσα στα θύματα έχουν υπάρξει μια αρκούδα, ελληνικοί ποιμενικοί, ένας χρυσαετός και αλεπούδες.

Έχοντας αναγνωρίσει την ανάγκη επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αποτελεσματική διαχείριση μελλοντικών περιστατικών, ο Φορέας μας υποστηρίζει τη δράσης της Ο.Α.Δ.Δ στην περιοχή και στηρίζει την ουσιαστική αξιοποίησή της για την προστασία ειδών της άγριας πανίδας και των σκύλων εργασίας στην περιοχή αρμοδιότητάς του.
Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην περιοχή, καλέστε άμεσα τον Φορέα και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας 1591.