Τι είναι το I-TOUR;
Increasing Tourism Opportunities through Utilization of Resources/ I-tour: Αύξηση τουριστικών ευκαιριών μέσω αξιοποίησης πόρων
Το πρόγραμμα Interreg IPA CBC “Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020” είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προ-ενταξιακής Βοήθειας (IPA II). Η στρατηγική δήλωση του προγράμματος είναι “να ενισχυθεί η εδαφική συνοχή με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των ευκαιριών απασχόλησης, με σεβασμό στο περιβάλλον και με τη χρήση των φυσικών πόρων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος”.
Γενικός στόχος του έργου είναι να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής ανάπτυξης των διασυνοριακών περιοχών Pelagonija, Φλώρινας και Θεσσαλονίκης μέσω της ενισχυμένης και βιώσιμης χρήσης του τουριστικού τους δυναμικού. Η ομάδα έργου του I-TOUR θα χαρτογραφήσει για πρώτη φορά όλες τις δυνατότητες του τουρισμού, θα αναπτύξει, θα αξιολογήσει, θα βελτιώσει και θα προωθήσει τα διασυνοριακά “τουριστικά προϊόντα” έτοιμα να κυκλοφορήσουν στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Εταίροι του έργου
Στο έργο I-tour συμμετέχουν το Κέντρο Ανάπτυξης της Πελαγονίας ως Επικεφαλής Εταίρος, το Εθνικό Πάρκο Πέλιστερ και το Τμήμα Τουρισμού και Φιλοξενίας Αχρίδας του Πανεπιστημίου Αγίου Κλημεντίου της Αχρίδας, από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, και από την Ελλάδα ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας.
Περιγραφή του έργου
Οι δραστηριότητες του έργου θα έχουν αποτελέσματα στην περιοχή Πελαγονία (δήμοι Bitola, Prilep, Resen, Krusevo, DemirHisar, Novaci, Mogila, Krivogastani και Dolneni), καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Θεσσαλονίκης.
Στόχος του έργου είναι η διάθεση πληθώρας τουριστικών δυνατοτήτων στην περιοχή: περισσότεροι από 500 αρχαιολογικοί χώροι, περισσότερα από 20 ενεργά και ελκυστικά χωριά, δεκάδες προστατευόμενες τοποθεσίες, φυσικές λίμνες, σπάνια βιοποικιλότητα, χλωρίδα και πανίδα, και γνήσια φιλοξενία των κατοίκων. H περιοχή που εστιάζεται το έργο περιλαμβάνει και τις μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Bitola, Οχρίδα), το εξαιρετικό οδικό δίκτυο και την εγγύτητα τριών διεθνών αερολιμένων, συνδυάζοντας το βιώσιμο τουρισμό με την ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής. Επίσης, οι δραστηριότητες του έργου θα στοχεύουν γεωγραφικά στο Eθνικό Πάρκο Πρεσπών και στο Εθνικό Πάρκο Pelister.
Οι σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό αναζητούν «τουριστικά προϊόντα» που ξεπερνούν τα κρατικά σύνορα και προσφέρουν μοναδική εμπειρία. Η Pelagonija, η Φλώρινα και η Θεσσαλονίκη έχουν δυνατότητες για την παροχή τέτοιας εμπειρίας.
Πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://i-tour.uom.gr/