Χρήσιμες πληροφορίες

Μετακίνηση στην προστατευόμενη περιοχή

 

Για να περιηγηθεί κανείς στην περιοχή θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό μέσο μεταφοράς. Τα βασικά κομμάτια του οδικού δικτύου είναι ασφαλτοστρωμένα, ενώ μεγάλο μέρος των προτεινόμενων  διαδρομών αφορούν χωματόδρομους, πολύ εκ των οποίων είναι προσβάσιμοι μόνο με οχήματα 4Χ4.

Η κατάσταση του οδικού δικτύου αλλάζει κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα το χειμώνα, θα συναντήσετε χιόνι ή πάγο.

Πως θα έρθετε

Οδικώς από Φλώρινα ή Καστοριά

Η Φλώρινα απέχει από το χωριό Άγιος Γερμανός, όπου εδρεύει ο ΦΔΕΠαΠ, 50 χιλιόμετρα, ενώ η Καστοριά απέχει 57 χιλιόμετρα.

 

Προσέξτε ιδιαίτερα

 

Την παρουσία της άγριας πανίδας: Οι επαρχιακοί αυτοί δρόμοι διασχίζουν το βιότοπο μεγάλων θηλαστικών όπως της αρκούδας, των ζαρκαδιών και των αγριογούρουνων. Επίσης, μεγάλη κινητικότητα από την άγρια πανίδα υπάρχει τη νύχτα και από μικρά θηλαστικά όπως από αλεπούδες και κουνάβια. Ακόμη, αρκετά συχνά θα συναντήσετε τσοπανόσκυλα να κάθονται κοντά στο δρόμο καθώς πλευρικά του υπάρχουν βοσκοτόπια.

Οδηγείτε με προσοχή και διατηρείτε τα όρια ταχύτητας!

 

Χειμερινή οδήγηση: Είναι πιθανό να συναντήσετε πάγο και στις δύο διαδρομές, επομένως χρειάζεται να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Φροντίστε να είστε οργανωμένοι καταλλήλως με αλυσίδες ή χιονολάστιχα.

Με τρένο από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Φλώρινα

Δρομολόγια υπάρχουν καθημερινά και από τις 2 πόλεις.

 

Με λεωφορείο από την Αθήνα ή Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Φλώρινα ή την Καστοριά

Ενημερωθείτε για τα δρομολόγια στις αντίστοιχες εταιρίες ΚΤΕΛ. Αφού φτάσετε στη Φλώρινα ή Καστοριά, θα χρειαστεί να έρθετε στην περιοχή με δικό σας όχημα. Κατ’ εξαίρεση, από και προς Φλώρινα υπάρχει δρομολόγιο μια φορά τη βδομάδα, κάθε Τετάρτη εξυπηρετώντας την πρόσβαση στη λαϊκή αγορά. Ενημερωθείτε σχετικά από το Δήμο Πρεσπών.

Διαμονή

 

Εντός του Δήμου Πρεσπών, που ταυτίζεται με τα όρια της προστατευόμενης περιοχής, θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες και ξενοδοχεία για τη διαμονή σας διασκορπισμένα στα χωριά γύρω από τις λίμνες αλλά και εκτός της λεκάνης.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη σχετική σελίδα του Δήμου Πρεσπών: http://www.prespes.gr/prespa/index.php/2015-05-03-15-45-22

Τοπικά προϊόντα

 

Στην περιοχή σε όλες τις ταβέρνες θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα, όπως οι ιδιαίτερες πιπεριές Φλωρίνης και οι γίγαντες Πρεσπών. γριβάδια, τσιρόνια

Επίσης, από τα παντοπωλεία και από τους παραγωγούς της περιοχής, μπορείτε να προμηθευτείτε όλες τις ποικιλίες φασολιών που καλλιεργούνται στην περιοχή, το γνωστό Φλωρινιώτικο “αιβαρ”, μαρμελάδες με άγρια φρούτα από την περιοχή, γλυκά του κουταλιού, καλλιεργήσιμο τσάι του βουνού, καρύδια, ψάρια παστά, τσίπουρο κ.α.