Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

     Η περιοχή της Πρέσπας προσφέρεται για μια πληθώρα  δραστηριοτήτων  περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές όλων των βαθμίδων. Στην επίσκεψη σας μπορείτε να μάθετε για τις αξίες των υγροτοπικών οικοσυστημάτων, την ιδιαιτερότητα της πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, να παρατηρήσετε τη μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων παγκόσμια, αλλά και να μάθετε πως συμβιώνουν τόσα χρόνια οι άνθρωποι και η άγρια φύση.

 

     Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε μια βιωματική εμπειρία στους μαθητές, να τους φέρουμε πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και να διεγείρουμε όλες τις αισθήσεις τους.

    Για την επίσκεψής σας μπορούμε να σας προτείνουμε κάποιες θεματικές διαδρομές οι οποίες προσαρμόζονται στα ειδικά σας ενδιαφέροντα και στο χρόνο που διαθέτετε.

Παρακάτω αναγράφεται ένα συνηθισμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα επίσκεψης στην περιοχή.

 

Πρόγραμμα επίσκεψης

 

Άφιξη στο Κέντρο πληροφόρησης Αγίου Γερμανού

     Συνήθως από εδώ ξεκινάει η επίσκεψη. Γίνεται μια πρώτη παρουσίαση του Εθνικού Πάρκου και της αξίας του, της χλωρίδας, της πανίδας και των ανθρώπινων δραστηριότητες. Επίσης, συζητάμε για τις προστατευόμενες περιοχές και το δίκτυο Φύση 2000 και για το Πάρκο Πρεσπών, την πρώτη διασυνοριακά προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια.

 

Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Γερμανού

     Η εκκλησία αυτή είναι ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής, ηλικίας  1000 ετών, και βρίσκεται στο χωριό Άγιος Γερμανός, μόλις 2 λεπτά περπάτημα μακρυά από ΚΕ.

 

Επίσκεψη στον παραδοσιακό νερόμυλο του χωρίου

     Ο αποκαταστημένος νερόμυλος βρίσκεται 10 λεπτά μακρυά από το Κέντρο Ενημέρωσης και κατά τη διάρκεια της διαδρομής περπατάμε πλάι στο ρέμα Γεροπόταμος. Η ξενάγηση γίνεται από το προσωπικό της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και θα μάθουμε και θα δούμε πως λειτουργούν οι 3 εν λειτουργία μηχανισμοί του μύλου με τη δύναμη του νερού.

 

Εξόρμηση στο πεδίο

     Αναχωρούμε από το χωριό και κατευθυνόμαστε με τα λεωφορεία προς τον υγρότοπο και κατά τη διάρκεια της διαδρομής συζητάμε για τη ζωή των κατοίκων στην περιοχή και τις δραστηριότητές τους.

    Κάνουμε μια μικρή στάση στο θυρόφραγμα, στο σημείο επικοινωνίας των 2 λιμνών και συζητάμε για τη διαχείριση του υγροτόπου.

   Έπειτα ανεβαίνουμε στον λόφο της Κρίνας, περπατώντας μόνο 5 λεπτά, και από την κορυφή του παρατηρούμε με τα τηλεσκόπια τις αποικίες των πουλιών που βρίσκονται πολύ κοντά στη λίμνη. Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα κύρια είδη και μιλάμε για την βιολογία τους.

 

Επίσκεψη στο νησί του Αγίου Αχιλλείου

     Τέλος επισκεπτόμαστε το νησί, διασχίζοντας την πλωτή γέφυρα, και περιηγούμαστε σε αυτό το σπάνιο δείγμα αγροτικής ζωής μέχρι να φτάσουμε στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου που είναι το σημαντικότερο μνημείο της περιοχής με ηλικία 1000 ετών.

 

      Η διάρκεια μιας ολοκληρωμένης περιήγησης είναι περίπου 4 ώρες.

     Για περισσότερες πληροφορίες ή για την προσαρμογή της περιήγησης στις δικές σας ανάγκες,  παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

     Σε κάθε περίπτωση, εάν ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε την περιοχή με σχολική ομάδα παρακαλούμε ενημερώστε μας.