Δραστηριότητες

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου προσφέρεται για την απόλαυση πλήθους δραστηριοτήτων αναψυχής, αλλά παρακαλούμε δώστε προσοχή σε κάποιες συμβουλές προς το δικό σας όφελος και σε κάποιους κανόνες ή περιορισμούς που διέπουν κάποιες από αυτές. 

 

Στην περιοχή ισχύει η ΚΥΑ αριθμ. 28651, ΦΕΚ 302/Δ΄/23-7-2009, με βάση την οποία καθορίζονται οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες στο Εθνικό Πάρκο. 

Πεζοπορία/ Ορειβασία/ Ποδηλασία

Δεν υπάρχουν χρονικοί ή χωρικοί περιορισμοί όσον αφορά την πεζοπορία ή την ορειβασία στην περιοχή. Αρκεί να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανά διαστήματα τα μονοπάτια είναι χιονισμένα και ιδιαίτερα πάνω από τα 1.400 μέτρα υψόμετρο, όπου το χιόνι ανά σημεία μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τον Μάιο.  

  • Συνιστούμε να  αποφεύγετε να πλησιάζετε άγρια ζώα (η περιοχή είναι βιότοπος αρκούδας, λύκου, αγριόχοιρων και ζαρκαδιών), κοπάδια και κυρίως τσοπανόσκυλα. Είναι σημαντικό να  έχετε πάντα μαζί σας τα απαραίτητα (σακίδιο, νερό, ξηρά τροφή, καπέλο, αδιάβροχο κτλ) και βέβαια τα κατάλληλα παπούτσια για να αποφύγετε κάποιον τραυματισμό. Λόγω του υψομέτρου και της έντασης της ακτινοβολίας συνιστούμε να έχετε αντηλιακό για την προστασίας σας.  

 

  • Εάν παρατηρήσετε κακή σήμανση ή οποιαδήποτε ζημιά σε κάποιο από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια που ακολουθήσατε, παρακαλούμε ενημερώστε τον ΦΔΕΠαΠ ή την ΕΠΠ, ώστε να  προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες. 

 

Επίσης, παρακαλούμε ιδιαιτέρως ότι πάρετε μαζί σας κατά την πεζοπορία να το επιστρέψετε πίσω! Θα θέλαμε να σεβαστείτε τη φύση της περιοχής μας και το σπίτι των άγριων ζώων και να μην αφήσετε σκουπίδια πίσω σας. 

 

Έντυπο υλικό για τις πεζοπορικές διαδρομές της περιοχής, μπορείτε να προμηθευτείτε από τα Κέντρα Πληροφόρησης του ΦΔ και τα γραφεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών. Επίσης, συμβουλευτείτε μας  προκειμένου να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε το κατάλληλο μονοπάτι για εσάς και την παρέα σας! 

μας
[mas]
pronounus; our
Περιήγηση με οχήματα (IX, 4X4, motocross)

Επιτρέπεται σε όλο το επίσημα αναγνωρισμένο οδικό δίκτυο.

 

Αποφύγετε τις υψηλές ταχύτητες καθώς μπορεί να συναντήσετε κάποιο κοπάδι αγελάδων, κάποιο μεγάλο θηλαστικό, είτε αλεπούδες, σαύρες, φίδια κτλ. Φροντίζουμε να μειώσουμε τα περιστατικά θανατώσεων άγριων ζώων στην άσφαλτο.

Σε χωματόδρομους εισέλθετε μόνο εάν το αυτοκίνητο σας πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Το χειμώνα φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας αλυσίδες και να δίνετε μεγάλη προσοχή στον κατά τόπους πάγο.  

 

Απαγορεύεται αυστηρά η κίνηση τροχοφόρων οχημάτων εκτός του αναγνωρισμένου οδικού δικτύου, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο  νόμο 3937/2011 για την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η κίνηση “offroad” μπορεί να αναγνωρίζεται ως συναρπαστική για τους επιβάτες, αλλά δεν παύει να λειτουργεί καταστρεπτικά για τη χλωρίδα και ως πηγή όχλησης για την σημαντική πανίδα της περιοχής, καθώς επίσης αποτελεί πηγή επιδείνωσης της διάβρωσης των εδαφών και καταστροφής του τοπίου.  

Κατασκήνωση/ Στάθμευση αυτοκινούμενων τροχόσπιτων

Η κατασκήνωση και η διαμονή σε αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, απαγορεύεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ωστόσο, σε περίπτωση που χρειαστεί να διανυκτερεύσετε στην ύπαιθρο, προσέξτε ιδιαίτερα το θέμα της φωτιάς, συλλέξτε όλα τα σκουπίδια σας και προσέξτε τα απόβλητά σας.  

Φωτογράφηση

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σχετικά με την ερασιτεχνική φωτογράφηση. Η βασική φροντίδα που πρέπει να έχετε είναι να μην λειτουργείτε ενοχλητικά για την άγρια πανίδα, και ειδικότερα την περίοδο ζευγαρώματος ή φωλεοποίησης. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσέγγιση στις αποικίες φωλεασμού οι οποίες είναι ευκρινώς σηματοδοτημένες κάθε χρόνο από τον ΦΔ.  

 

Σε περίπτωση επαγγελματικής φωτογράφησης ή κινηματογράφησης, στα πλαίσια π.χ. κάποιου ντοκιμαντέρ ή επιστημονικής έρευνας, καλείστε να ενημερώσετε τον ΦΔ ώστε να σας χορηγηθεί σχετική άδεια και να ενημερωθείτε για τους όρους και προϋποθέσεις που διέπουν αυτή τη δραστηριότητα. Επίσης για σχετική ενημέρωση, ακολουθείστε το παρακάτω λινκ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: http://www.ypeka.gr/?tabid=918&language=el-GR. 

 

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν και για πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ), με προαπαιτούμενη την ενημέρωση και σχετική έγκριση των αρμόδιων Δημοτικών Αρχών και του ΦΔ.   

Κολύμβηση

Η κολύμβηση επιτρέπεται στην παραλίμνια ζώνη της Μεγάλης Πρέσπας, όπως και η ημερήσια παραμονή για αναψυχή. Αποφύγετε την κολύμβηση στις εκβολές του ρύακα Αγίου Γερμανού καθώς υπάρχουν ρεύματα και απότομες υψομετρικές διαφορές στον βυθό. Επίσης, στη Μεγάλη Πρέσπα, επιτρέπεται και η κωπηλασία και η ιστιοσανίδα. 

Χρήση σκαφών

Για τη χρήση σκαφών ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις για τις 2 λίμνες. Στη Μεγάλη Πρέσπα επιτρέπεται η προσέγγιση ιδιωτικών σκαφών των επισκεπτών μέχρι 500 μ. από τις εκβολές του διαύλου της Κούλας. Στη Μικρή Πρέσπα επιτρέπεται η επίσκεψη με βάρκες τοπικών λεμβούχων, που έχουν ειδική άδεια για το σκοπό αυτό, μόνο σε ορισμένες θέσεις οι οποίες ορίζονται με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης. 

Κυνήγι

Το κυνήγι επιτρέπεται στο Εθνικό Πάρκο στις περιοχές που απεικονίζονται στον παρακάτω Χάρτη. Ενημερωθείτε εγκαίρως για τα όρια των παραπάνω περιοχών από τον ΦΔ, τη Δασική Υπηρεσία (Δασαρχείο Φλώρινας) και τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και Συλλόγους.  

 

Στις περιοχές του πάρκου που το κυνήγι επιτρέπεται, τα θηρεύσιμα είδη και οι λοιποί όροι διεξαγωγής, ακολουθούν τους γενικούς κανόνες σύμφωνα με την Ετήσια Ρυθμιστική Υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ. Φροντίστε να είστε ενήμεροι και να σέβεστε όλους τους κανόνες και περιορισμούς που αφορούν αυτή τη δραστηριότητα. Παρακαλούμε να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή στους συναδέρφους σας, στους ανυποψίαστους επισκέπτες του πάρκου που μπορεί να ακολουθούν κάποιο μονοπάτι, στους κατοίκους της περιοχής, καθώς και στη μη θανάτωση μη θηρεύσιμων ειδών.  

Αλιεία στους ποταμούς

Στο ποτάμι του Αγίου Γερμανού, σε όλο το μήκος του, απαγορεύεται το ερασιτεχνικό ή το επαγγελματικό ψάρεμα της πέστροφας, ενδημικό και κινδυνεύον είδος της περιοχής, καθ΄ όλο το έτος, ενώ το ψάρεμα της μπράνας με τα χέρια, επιτρέπεται μόνο για 14 μέρες το χρόνο που καθορίζονται από το Φορέα Διαχείρισης. 

Αλιεία στις λίμνες

Η ερασιτεχνική αλιεία στις λίμνες επιτρέπεται χωρίς πλωτό μέσο, από τη ξηρά με αγκιστρωτά εργαλεία. Κάθε ερασιτέχνης αλιέας επιτρέπεται να συλλαμβάνει συνολικά μέχρι 2 κιλά αλιευμάτων ή μέχρι 3 άτομα το 24ωρο. Επίσης, ισχύουν περιορισμοί στο μέγεθος κάθε αλιευόμενου ψαριού: Η μέτρηση γίνεται από το άκρο του ρύγχους μέχρι το άκρο της ουράς. Για την πέστροφα 20 εκ., για τον κυπρίνο 30 εκ., το χέλι 30 εκ., το γλήνι 15 εκ. Και την πεταλούδα 15 εκ. Απαγορεύεται απολύτως η αλιεία, η εμπορία και η πώληση εφόσον έχουν μήκος μικρότερο του αναφερόμενου. 

 

Οι επαγγελματίες αλιείς χρειάζονται ειδική άδεια.  

Συλλογή βοτάνων/ ανθέων

Στις Ζώνες Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (Α1 έως Α3), η δραστηριότητα απαγορεύεται.

 

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ζώνες: 

 

Επιτρέπεται 

 

  • Η χωρίς άδεια συλλογή, άγριων εδώδιμων καρπών ή για φαρμακευτική χρήση καρπών, μέχρι του ποσού των δύο (2) κιλών κατ’ άτομο την ημέρα, αποκλειστικά για ατομικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κλάδευση των θάμνων ή δέντρων. 
  • Η χωρίς άδεια συλλογή, την εποχή της ανθοφορίας, διαφόρων ειδών βοτάνων (τσάι, μελισσόχορτο, ρίγανη κτλ). Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής ανέρχεται μέχρι το (1/2) μισό κιλό κατ’ άτομο την ημέρα και μέχρι δύο κιλά συνολικά το έτος, αποκλειστικά για ατομικές ανάγκες.
  • Παρακαλούμε προσέξτε κατά τη διάρκεια της συλλογής να κόβετε μόνο το στέλεχος του φυτού που είναι πάνω από το έδαφος και σε καμία περίπτωση μην τα ξεριζώνετε, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους και η ύπαρξη τους στην περιοχή και στο μέλλον!  

Επιπλέον, παρακαλείστε να είστε ενήμεροι για τα απειλούμενα είδη της περιοχής και να ενημερώνετε αντίστοιχα και όσους συμμετέχουν στη συλλογή.  

 

Απαγορεύεται  

 

  • Η συλλογή φυτών της οικογένειας των ορχεοειδών (ορχιδέες), υπέργειων τμημάτων ή των κονδύλων τους. 
  • Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εμπορία.
Συλλογή μανιταριών

Επιτρέπεται κατά τη διάρκεια του έτους η χωρίς άδεια, συλλογή μανιταριών μέχρι του ποσού των 3 κιλών κατ’ άτομο και ανά ημέρα, με κοπή μόνο του υπέργειου τμήματος του μανιταριού.

Συνίσταται να τα μεταφέρετε σε δίχτυ κρεμασμένα έξω από το σακίδιο, βοηθώντας στη διασπορά των σπορίων τους και βεβαίως φροντίστε να είστε σίγουροι για τα είδη που είναι βρώσιμα και να ξεχωρίζετε τα δηλητηριώδη! 

Άναμμα φωτιάς
Empty section. Edit page to add content here.
Επιστημονική έρευνα

Σε επίπτωση επιστημονικής έρευνας ή διενέργεια δειγματοληψιών, χρειάζεται η χορήγηση σχετικής άδειας και ο ορισμός συγκεκριμένων όρων από τον ΦΔ, αναλόγως την ζώνη του Πάρκου στην οποία αφορά. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να προσκομίσετε τις απαραίτητες άδειες από το ΥΠΕΝ σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί. Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.ypeka.gr/?tabid=918&language=el-GR ή επικοινωνήστε με τον ΦΔ.  

 

Χιονοδρομικά κέντρα

Κατά τη χειμερινή περίοδο λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο εκτός της λεκάνης της Πρέσπας, περίπου μισή ώρα μακριά, στη θέση Βίγλα. 

 

 

ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ - ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ (ΚΥΑ 28651/2009, ΦΕΚ 302Δ/23.7.2009)
ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ - ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ (ΚΥΑ 28651/2009, ΦΕΚ 302Δ/23.7.2009)
Χάρτης Θήρας
Χάρτης Θήρας